Da li se više isplati kupovina ili iznajmljivanje stana?

Da li se više isplati kupovina ili iznajmljivanje stana?

Vlasnicima stanova poslednjih godina sve je teže da nađu podstanara koji će godinama plaćati kiriju. Zato se odlučuju da stan izdaju na dnevnoj bazi, jer im je tada najveća briga da bar osam dana mesečno imaju gosta u stanu.

Toliko je, naime, prosečno potrebno da se isplati kirija koju bi dobili za mesec dana regularnog izdavanja, pišu 24 sata. U oglasima za dnevno rentiranje najviše se nude veći stanovi koje je inače teško izdati. Cene su, zavisno od veličine, opremljenosti i lokacije, od sedam (na periferiji) do 75 evra (veliki stanovi u centru).

Ipak, uprkos tome što broj agencija koje rentiraju stanove dnevno raste, Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat, smatra da se ovakav posao ne isplati. – Rizično je, jer stan može da se ošteti, može da nema dovoljno zainteresovanih… a onda agencija snosi troškove. To ljudi više rade privatno. Ne znam ni zašto bi neko iznajmio stan za 30 evra dnevno kad može da ode u hostel za 10 – kaže Malinović za 24 sata, a prenosi Kamatica.com.

Inače, procene su da se u Beogradu oko 600 stanova izdaje na crno i da nisu prošli nikakvu kontrolu nadležnih. U prestonici je oko 1.200 ležajeva u privatnom smeštaju prošlo sve potrebne kontrole, i ti stanovi su dobili kategorizaciju, obično tri do četiri zvezdice.

Pravilo za dnevno iznajmljivanje je da se u stan ulazi rano ujutro, izuzev ukoliko stan nije bio zauzet dan ranije. Tada je praksa da „bivši“ stanar napusti stan do podne, a novi ulazi u 13 sati, posle čišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.