Domain for sale

Compare Listings

Urbanizam

Urbanizam

Urbanizam je naučna disciplina, veština i tehnika uređenja i organizacije naselja koja uzima u obzir estetske, higijenske i praktične potrebe stanovnika.

Aktivnosti iz oblasti urbanizma se realizuju na osnovu izrade prostornih i urbanističkih planova i projekata. Reč urbanizam potiče od latinske reči urbs sa značenjem grad.

Iako su aktivnosti iz oblasti uređenja naselja prisutne kroz istoriju čovečanstva od pojave prvih gradova u starom veku, kao naučna disciplina urbanizam se konstituiše tek u XX veku sa ubrzanjem procesa urbanizacije.

Ildefons Serda koji je tvorac urbanističkog plana Barselone objavljuje 1867. godine knjigu Teorija urbanizacije. Iste godine je izrađen i prvi urbanistički plan Beograda čiji je tvorac Emilijan Josimović, a u istom periodu se sprovodi i veliko urbanističko sređivanje Pariza pod nadzorom barona Osmana.

Kao značajan urbanistički koncept na početku XX veka može se navesti vrtni grad čiji je tvorac Ebenezer Hauard – prvi vrtni grad je realizovan 1903. godine u Engleskoj.

Pokret moderne arhitekture CIAM konstituiše se 1928. godine i njegov najznačajniji član je švajcarac Le Korbizje. U tom periodu počinje i razvoj prostornog planiranja s obzirom da sazreva svest da se nijedno naselje ne može posmatrati izolovano u odnosu na svoju okolinu.

Urbanističko planiranje ipak ostaje specifična oblast uređenja prostora s obzirom da se odnosi na naselja koja predstavaljaju mesta koncentracije stanovništva i aktivnosti. Planiranje naselja kroz urbanizam se ostvaruje putem urbanističkih planova.

Međunarodni dan urbanista je 8. novembar.

Izvor: Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

img

Agent

Join The Discussion